Referat Marcus Bergman

”Från fröet i jorden till garderoben.”

”Vet du ursprunget till den bomullströja du har på dig idag? Vet du var bomullen har odlats och var den tillverkats?” Dessa frågor har Marcus Bergman från Borås, forskare och föreläsare om textila material, ställt till över 10000 människor och endast 14 har kunnat svara att de vet. För vi har ursprungsmärkning på köttfärs och kyckling, men aldrig på alla de textila produkter som vi köper. Det talas mycket om ”story-telling ” i reklamsammanhang, men i textilbranschen är bomullen en anonym produkt. Marcus Bergman var inbjuden av Textil Gotland i samarbete med Vuxenskolan för att berätta om ekologiskt odlad bomull och etik i textilhantering en solig aprileftermiddag i Visby.

Marcus Bergman
Marcus Bergman

Ett femtiotal åhörare bl.a. från Folkhögskolans textillinje lyssnade fascinerat på berättelsen om hur hans far Stefan Bergman, småföretagare och importör i garnbranschen, tog sig till bomullsbönder i Peru för att förhandla om priser på garnet för 25 år sedan. I Cañetedalen, söder om Lima, hade man odlat bomull i flera tusen år för klimatet var perfekt med god tillgång på vatten från Anderna. En ekologisk odling utan gifter.

På 60-talet började man dock använda insektsgifter för att få ut maximal skörd av den nio månader långa odlingen och sedan eskalerade pesticidanvändningen så att människorna som arbetade på fälten drabbades av gifterna med sjukdomar och sterilitet som följd (så odlas bomull på de flesta ställen i världen fortfarande. Bomullen är världens mest besprutade gröda.)
Stefan Bergman gjorde då en pakt med några bönder att betala dubbelt så mycket för bomullen om de kunde odla utan gifter. Några få bönder nappade på detta från början, men allteftersom ökade skördarna och människorna mådde bättre och nu 2012 lever 390 peruanska familjer på denna ekologiska bomullsodling. Dessvärre är den ekologiska odlingen en bråkdel av all bomull som odlas. Och ingen annan gröda kräver så mycket vatten som bomullsodlingen. Enligt Bergman vore det bättre om man odlade bomull på färre antal platser för att satsa på andra textila material som t.ex. överbliven mjölk som kan bli till silkeslena fiber. Några av medlemmarna i Textil Gotland besökte Cañetedalen för ett år sedan, mötte där bönder som odlade giftfritt och beslöt därefter att använda endast giftfritt i sin produktion. Åhörarna i tisdags kommer säkerligen fråga i butiken om ursprunget till plagget och titta efter etiketter som lovar ekobomull.

120403
Ninni Westerman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.