Besök hos hantverkare på norra Gotland

En riktigt fin Textilresa har vi haft ……
Vi startade kl 9.00 hos Annika i Vallstena för en liten workshop. Efter kaffe och kaka, då Annika berättade om sin verksamhet så plockades ullen fram. 13 damer tovade sig varsin vallmo, alla olika men väldigt fina.
Efter 1 1/2 timme for vi vidare till Hellvi, där Birgitta hälsade oss välkomna.
Vilken trädgård! Vi stod alla stumma ett tag innan vi gick in i det gamla mjölkrummet där Birgitta har sin vävstol. Hon väver mycket rya i allehanda material som siden, plast, snöre och så det traditionella förstås. Broderi på släke som hon penslat med trälim så det stelnade var bara lite av alla hennes broderier, i varenda vrå fanns det något nytt och spännande.
Sen fanns det ytterligare ett rum med ännu fler vävar, ryor med baksidan i t.ex korndräll och där man inte såg några knutar. Många var vi som imponerades och vill lära…. kanske en kurs till våren?

 

Nu var vi lite hungriga och Birgitta hade ordnat så att Sjövikskrogen i Vallstena fixade till en god soppa med bröd.

Nu vidare till Irmas Hoven Droven i Ekebys gamla mack. Kaffe och en ljuvlig honungskaka (vi såg till att få någonting i oss hela dagen…) och Irma berättade om alla sina 11 vävstolar, att hon vävt ungefär 1500 mattor, imponerande…! Hon berättade också om sina vävkurser där man får väva sig en matta, i alla rum var det överfyllt med mattrasor så man kan säkert göra sig en matta i älsklingsfärgerna.

Strax före kl 16 så var vi alla trötta men väldigt nöjda med vår dag, att det här ska vara återkommande var vi nog alla överens om.

2 svar på ”Besök hos hantverkare på norra Gotland”

  1. Hej.
    Jag har en komplett vävstol 150 cm som jag tänkte skänka. Är det något som vore intressant för er?

  2. Jag skickar ut frågan till våra medlemmar ber den som är intresserad att kontakta dig./Mvh Anna-Lena Stolt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.