Textil Gotland på ull-och linresa till Hälsingland

Vi i Textil Gotland har länge förberett en studieresa tillsammans med formgivaren Ingela Berntsson som guide. Färden gick först till Uppsala där vi klättrade upp på Domkyrkans vind och det museum som visade sig innehålla de mest fantastiska textila skatter.

Här finns en galaklänning i guldbrokad som drottning Margareta bar på 1400talet,den enda i sitt slag från medeltiden. Andra intressanta föremål var de dräkter som de tre Sturarna bar när de kallblodigt mördades på Slottet. Och vackra broderade mässhakar av Albertus Pictor.
Sedan styrde vi kosan norrut till Gävle länsmuseum. Där såg vi de textila samlingar man har som resultat av Hedvig Ulfsparres livslånga passionerade intresse för hemslöjd. Vi fick en introduktion till denna mångfald av mönster, tekniker och material och såg utställningen om Hedvig Ulfsparres liv .
Vi tog oss längre norrut upp mot Hälsinglands blånande berg och små ängslador utspridda på lägdorna. Stora Hälsingegårdar, numera på världsarvskartan, kantade vår väg. Vi hade bokat in två dygn på Orbaden norr om Bollnäs. Tordagsmorgon åkte vi till Växbo Lin. I Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Just här startades Växbo Lin 1989 sin verksamhet. Det unga företagsamma paret Hanna och Jacob Bruce, båda välutbildade i andra yrken köpte upp företaget 2006. Hanna berättade dramatiskt för oss om hur det gick till när de satsade allt och tog språnget. Vilket vågspel, vilket mod att ta över ett sådant kulturarv och förvandla det till ett modernt företag, ett linneväveri, som ska gå med vinst. Ingela Berntsson har formgivit alla deras textilier. Nu har Växbo Lin blivit en riktig framgångssaga och får allehanda priser.

Vi besökte linneväveriet i Växbo. Deras disktrasor i lin är den mest populära produkten.
Vi besökte linneväveriet i Växbo. Deras disktrasor i lin är den mest populära produkten.

Efter lunch styrde vi kosan mot museet i Edsbyn. Där finns en intressant konstsamling av bygdens son och naivisten Lim-Johan. 1948 hotade de etablerade Hälsingekonstnärerna med bojkott av en konstutställning om han skulle delta då fick hans tavlor hängas vid sidan av i ett rum för sig. Nu är han accepterad som en av världens främste naivister.
Ovanåkersbygden har en rik lintradition och på museet kunde vi se de speciella Ovanåkersspetsarna knypplade i grovt lingarn och många vackra linvävnader och allmogedräkter. Vi fick även besöka Mårtas, en äkta Hälsingegård med stänktapeter, väggmålningar och allmogeinredning.
Sista morgonen ösregnade det. Vi åkte mot Kilafors och Filtmakeriet. Veronika och Jessica Skytt, välkända för många som arbetar med ull, och döttrar till Åddebo Ull i Norduppland, köpte fabriken med spinnerimaskiner för några år sedan. Efter en massa renoveringsjobb har de nu igång hela verksamheten. De tar emot säckar av otvättad ull från fårbönder. De sorterar, tvättar, färgar, spinner, nålfiltar. Och vi handlade vällustigt garn och nålfilt så bussen blev alltmer fullproppad.
Efter avskedskaffe på anrika Ofvandahls i Uppsala började vi planera för nästa års textilresa.

/Ninni Westerman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.