Ulla Persson – 2023

Ulla Persson – Valdemars skatt

Det är en vacker sommarkväll i juli. Jag cyklar vägen ner mot Vavle och ser cikorian längs vägkanten, de torra åkrarna, stranden och havet. Solen är på väg ned mellan Karlsöarna och det glimmar som av guld på vattenytan. Ligger det där nere, under ytan, allt guld som Valdemar fick med sig från Visby 1361? 

Ulla Persson – Blåstång och ullsläke

Blåstång – Linné berättar i sin gotländska resa om hur bönderna kokade blåstången, blandade den med grovt mjöl och gav den till sina grisar att äta. Tång samlades också in från strändernas tångvallar och användes för att gödsla åkrarna och till att täcka tak. Aska från bränd tång kunde fungera som ersättning för salt. På Hebriderna torkade man ostar i blåstångsaska för att ge dem sälta. (Wikipedia)

Ullsläke – Ullsläke är en av rödalgsarterna som växer djupt, ner till ca 10 meter. I skuggan under tång eller djupt ner i vattnet blir de vackert mörkt röda. Linné beskriver sommarplantor av ullsläke på Gotland som ”fin och fördelt som ull… blek med förlängda mellanrum mellan två knutar”. Det är det ulliga utseendet som gett ullsläken sitt namn. (tångbloggen.se)

Mer om Ulla Persson.