Deborah Stålek – 2022

Deborah Stålek – Handdukar

Jag har en vävskola i Klintehamn sedan drygt tre år. Som vanligt, lär sig även läraren hela tiden. När vi hade bestämt lin som tema för denna utställning, kändes det som vävare att dukar och handdukar var en naturlig produkt att skapa för utställningen.

Jag har fått en hel del restgarner som jag ville ta vara på och jag fick även tips från en facktidning om ett nytt sätt att varpa, som jag har övat på i år. Det är särskilt lämpligt när man har okända mängder garn att tillgå, vilket nu var fallet. Jag har alltså varpat med bomullsgarn dubbla längder med skäl i båda ändar. Sedan har jag vikit varpen på mitten och förskedat båda ändar ihop. Då vann jag automatisk symmetri. Vitsen är att man kan få lika stora ränder på båda halvor eftersom man egentligen varpar två ränder på en gång.

De större handdukarna är vävda i hucklace bindning, vilket är en amerikansk tolkning av droppdräll, baserat på en fem-tråds enhet. Inslag i dessa är lingarn 16/2. De mindre handdukarna och löparen är också bomullsvarp men inslaget är lingarn 16. De är vävda i liksidig kypert. 

Lin som material har exceptionell uppsugningsförmåga vilket gör det till en utmärkt handduksmaterial.

Jag har inte satt priser på dessa eftersom de egentligen är prototyper. Men jag har fler i Klintehamn, både handvävda i samma kvalitet som här, och en del maskinvävd i bomull från Ekelunds i Västergötland, varav en är en Gotlands motiv designat av mig. Jag brukar vara på plats måndag-lördag där jag håller vävkurser. Förmiddagar är lektionstid, men på eftermiddagen fram till ca kl 17 är du välkommen att komma och titta. Ring gärna i förväg för säkerhets skull 0735-757775. Donnersgatan 31. Vävateljé Deborahs Design.