Bitte Hejdström – 2022

Bitte Hejdström – Magpie I och Magpie II

Såg dessa ståtliga skator i en bok min skotska väninna Maggie sänt mig

Bitte Hejdström – Blåhake

Hittade ett fågelreportage i en gammal Lyckoslanten från 1999 och blev förälskad i blåhaken.

När min mamma flyttade till ett omsorgsboende röjde släkten ur lägenheten i Stockholm. Under min mammas och pappas sängar låg en hel hög med stora linnedukar som gått i arv i släkten. Det känns bra att kunna fortsätta att använda dem. Önskar förstås att jag haft en sådan stor stenmangel som fanns i mammas tvättstuga.

Duken bakom blåhaken har ett körsbärsmotiv och är av senare datum. Därför kunde jag utan dåligt samvete dela den och använda hälften till bilden och hälften till köksbordet.

Bitte Hejdström – Tyras fågel

Från fult till fint.

I fönstret till en keramikbutik på S:t Hansgatan satt en klumpig, ganska ful fågel i stengods. Det var 1977 och jag hade just flyttat till Visby. Sen dröjde det ända till 2021 innan jag upptäckte Tyra Lundgren och hennes fantastiska verk.

En vän lånade ut Tyras bok ”Fint i Fide”. Jag läste, fascinerades och njöt av Tyras skildringar av naturen runt sommarhuset/ateljén i Fide.

Tyra Lundgren (1897-1979) föddes i Stockholm och är begravd på kyrkogården i Fide. Hon var en av 1900-talets mest mångfacetterade konstnärer. Skulptör, keramiker, glas- och textilformgivare, målare och författare.

Jag blev inspirerad av Tyra Lundgrens fågelreliefer i stengods och tyckte det var kul att försöka åstadkomma reliefverkan med ullen.