Bitte Hejdström – 2023

Bitte Hejdström – Gråsälskut

En gråsälsunge stannar på land några månader efter födseln. När den tappat sin kutpäls är den, som den här ungen, redo att ge sig ut till havs och fiska.

Bitte Hejdström – I djupet

En vacker sjal köpt i secondhand-affär fick bli ett trasigt nät som hamnat på sjöbotten. Eller kanske ser du ett stim av glittrande strömmingar? Välj själv.

2022 delades Änglamarkspriset ut till CleanSea, ett företag som hitintills plockat upp 30000 kg plast ur havet. 2050 förväntas det finnas mer plast än fisk i haven. 94 % av alla havsfåglar har plast i magen. Du kan bidra till plaststädningen genom att köpa ett CleanSea-armband.

Bitte Hejdström – Herr och Fru And

Förutom att tova gillar jag att hitta på och illustrera sagor. Dessa andbilder tillägnar jag barnbarnet Lova, som provat på tovning i min tvättstuga, samt barnbarnen Maj, Eli och Tyra som gärna lyssnat på sagorna.

Bitte Hejdström – Bränner sig inte!

Trots att havsanemonernas brännande tentaklar stöter bort all annan fisk kan Clownfisken äta och sova bland dem. Clownfiskens böljande simrörelser och utsöndring av kemiska ämnen förhindrar att havsanemonens brännande nässelceller utlöses.

Visa mer om Bitte Hejdström.