Anna-Lena Ingvarsdotter Stolt – 2023

Anna-Lena Ingvarsdotter Stolt – Framtidens mat

Makrill, blåstång och rödalg. Kommer vi att hitta framtidens mat under ytan? I asiatiska länder är alger vanligare i maten än hos oss. De flesta alger är ätbara men de smakar mer eller mindre gott.
Makrill är inte en Östersjöfisk, den är Bohusläns landskapsfisk. En burk med makrill tjänade som inspiration till att ta med fisken på förklädet. Gotlands landskapsfisk är piggvar eller butte som det heter på gotländska.
Blåstång är en brunalg och plantorna är antingen hon- eller hanplantor. Befruktningen är speciell eftersom den bra kan ske vid full- eller nymåne (https://skansen.se/se-och-gora/djurpark/baltic-sea-science-center/vara-akvarier/akvarievaggen/blastang/). 

Anna-Lena Ingvarsdotter Stolt – Gardin

För många år sedan var jag i Japan på en jobbresa. Jag köpte en kort tredelad dörr- eller fönstergardin. Den gardinen har fått vara inspiration till mitt alster. Den är mörkt blå med tryckta blommönster. Jag valde istället att mönstra mitt tyg med sydd shibori. Ett plus som jag upptäckte i efterhand är att min gardin får en extra glans om den hängs så att ljuset flödar igenom den. Då syns shiborimönstret extra bra. 

Läs mer om Anna-Lena Ingvarsdotter Stolt.