Resa till Eskilstuna hösten 2018

[one_half]
Textil Gotland anordnade en studieresa till Eskilstuna i början av oktober. Nitton kvinnor deltog och vi hade en egen buss och chaufför med oss under hela resan. Vi besökte ReTuna Återbruksgalleria som ligger i anslutning till Eskilstuna kommuns återvinningscentral.

Här kan invånarna välja att lämna sina saker till deponi eller låta dem komma till användning i gallerian. Då sorteras det lämnade i olika depåer, som ingår i butikshyran för gallerians butiker. Butiksinnehavarna reparerar och målar, syr om och gör rent. Det är ingen loppiskänsla där, allt är rent och fräscht som i vilken galleria som helst. Här finns butiker med allt från elektronik och husgeråd till barnkläder och sportartiklar.

I samma byggnad finns även Eskilstuna folkhögskolas utbildning Recycle design återbruk. Den erbjuder ettårskurser, distansutbildning, sommarkurser, föreläsningar, filmvisningar och drop-in-dagar. Eva Svensson som arbetar där tog emot oss och visade runt i hela anläggningen. Det var spännande att få vara bakom kulisserna. Eva bjöd oss också på workshops med gamla broderier. Först klippte vi bitar ur dukar och tillverkade enkla broscher, sen fick vi göra praktiska nåldynor av stramaljbroderier och tygspill, som vi fyllde med linfrön.

Vi besökte också Elisabet Jansson som har företaget och bloggen Textila inslag. Hon visade och berättade entusiastiskt om hur hon färgar textil med rost och växter. En vävstol är det första man möts av i hennes lägenhet och vi fick se prov på hennes vackra vävar. Alla blev mycket imponerade och inspirerade.

ReTuna Återbruksgalleria gör en upprymd, uppgiven, hoppfull och skaparsugen. Det är fint att se att så mycket tas till vara och får nya hem. Det är nedslående att inse hur lite av det som lämnas in som faktiskt tas till vara. Man inser att det bara finns en väg att gå – vi måste, alla, drastiskt dra ner på våra inköp av nya varor! Vi måste vårda och använda det vi redan har. Lappa och laga. Måla och fixa. Återbruka. Tänka om.

[/one_half]
[one_half_last]


[/one_half_last]