Monika Wernhoff – 2022

Monika Wernhoff – Blomster

Kudde inspirerad av Art Nouveau. Art Nouveau, eller Jugend som det också kallas, är en konststil som uppstod i slutet av 1800-talet och kännetecknas av organiska former, växtslingor och böljande linjer. Kända konstnärer inom stilen är tex Gustav Klimt och Alfons Mucha.

I Bryssel där jag bor delar av året finns många byggnader i Art Nouveau av bland andra Victor Horta. Sagrada Familia I Barcelona av Antonio Gaudi är ett annat exempel på organisk Art Nouveau.

Jag har alltid funnit inspiration i Art Nouveau i mitt skapande. 

Monika Wernhoff – Höstlandskap, Asunden

Inspirerad av en promenad vid Asunden. Asunden är en halvö som sticker ut på Gotlands östra sida strax norr om Slite. Den var förr militärt skyddsområde och förbinds med fastlandet endast av en smal människoskapad landbro. Landskapet är kargt och ödsligt. En höstdag är man oftast helt ensam där.

Monika Wernhoff – Kustnära dimma

Inspirerad av sjöväderrapporten på P1. Jag lyssnar ofta på P1 när jag arbetar och en eftermiddag när sjöväderrapporten kom på lästes den på ett ovanligt poetiskt sätt. Ett återkommande tema var ”när regnet avtagit, risk för kustnära dimma”, ”framåt morgonen, risk för kustnära dimma” och så vidare. Den sjöväderrapporten har inspirerat mig till flera bilder. 

Monika Wernhoff – Ullin

Tovad jacka av finull, linfibrer och silke.

En jacka i romantisk stil som jag gjorde till mig själv men den blev för liten. Vilket lärde mig vikten av att noggrannare beräkna krympmån!

Jackan är gjord av finull ihopkardad med linfibrer och vid ärmarna och ryggslutet är en spets intovad. I halsringningen har jag lagt in silkefibrer i vecken.